Kasvata omat leikkokukat


Puutarha, Vihersisustaminen by Piia A., 9.3.2023

Tänä keväänä olemme laajentaneet vihersisustamisen/puutarhan tuotevalikoimaa leikkokukkien siemeniin ja voi kuinka suosituiksi ne ovatkaan tulleet. Kevät on saapumassa kovaa kyytiä, vaikkakin pakkaset ovat kiristyneet ainakin näillä huudeilla. Nyt elellään kuitenkin aikaa, jolloin sormet saa iskeä multaan ja aloittaa esikasvattamisen ainakin joistakin siemenistä.
Siemenet ovat Kukkatarhureiden ja pelkät pussitkin ovat superkauniita. Siemenpusseissa on takana hyvät ohjeet ja samat ohjeet löytyvät myös verkkokaupastamme tuotteen kohdalta.Kukkatarhurit leikkokukat
Aloittelevalle kukkatarhurille 

Jos olet aloittamassa kukkien kasvatusta ensimmäistä kertaa niin tässä vinkit kukkien siemenistä helpoimpii eli niihin, joiden kanssa onnistut todennäköisimmin.


Auringonkukka


Isotsinnia leikkokukat

Punakosmos valkoiset


Punakosmos roosat

Revonhännät


KoreatörmäkukatSuorakylvettävät kukat


Monet lajit voi kylvää keväällä suoraan ulos kukkapenkkiin. Suomen olosuhteissa taimikasvatus aloitetaan usein sisällä hyvissä ajoin, koska kasvukausi on lyhyt ja osalla kasveista kestää jopa 3-4 kuukautta kehittyä siemenestä kukaksi. Esikasvatusprosessin voi kuitenkin välttää valitsemalla oikeat lajikkeet ja tekemällä kylvöt riittävän aikaisin.
Seuraavat kasvit ovat sellaisia, joita voit viljellä ilman esikasvatusta. Huomaa kuitenkin, että toiset lajit kehittyvät satoikään nopeammin, toiset hitaammin ja toiset ovat varmempia kukkijoita kuin toiset.
Mikäli haluat suorakylvetyistä siemenistä satoa mahdollisimman lyhyessä ajassa ja mahdollisimman varmasti niin nopeita ja helppoja lajeja ovat esim. revonhäntä sekä osa auringonkukista, tsinnioista ja punakosmoksista. Osalle suorakylvöä suositellaan paalujuuren vuoksi (esim. unikko), mutta niiden kanssa voi mainiosti kokeilla myös esikasvattamista.


unikot


Revonhäntä

Auringonkukka

Isotsinnia

Punakosmos valkoinen

Punakosmos nude


Myös seuraavat kukat voidaan suorakylvää, mutta se myöhäistää kukintaa.


Tuoksuherne

Kesäleimu

LeikkokukkiaKiinanasterit

Leijonankita

Kesäpäivänhattu


Kukkatarhurit
Kukkatarhurit
0 tuotetta


Leikkokukkien siemenissä on tällä hetkellä vielä varaa valita, mutta nyt elellään aikaa, jolloin kannattaa näitä mietiskellä ellet halua jäädä ilman. 
Osa kukista tuottaa enemmän satoa kuin toiset. Osa kukista kukkii jatkuvasti aina pakkasiin asti, kun taas osa kukkii yhdestä siemenestä yhden ainoan kukan.

Jos haluat runsaasti kukkivia lajeja, sinun kannattaa valita puutarhaasi esimerkiksi: punakosmos, tsinnia, iso-olkikukka, kesäleimu, koreatörmäkukka tai tuoksuherne.
Mitä enemmän leikkaat näistä kukkia, sitä enemmän se tuottaa uusia kukkia tilalle. Näitä ei tarvita pienessä lavatarhassa välttämättä muutamaa tainta enempää, koska ne ovat niin tuotteliaita.

Keskiverto tuotteliaat kukat tekevät yleensä yhden sadon, joka tarkoittaa 7-10 oksaa/taimi. Osa saattaa tuottaa kukkia myöhemminkin, jolloin varren pituus tai kukinnan koko on usein pienempi.
Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi: revonhännät, kesäpäivänhatut, kiinanasterit, leijonankidat ja haarovat auringonkukat.

Tarjolla on myös kukkia, jotka tekevät tasan yhden kukan siemenestä. Tällaisia ovat esimerkiksi kesäharso, oopiumunikot ja Procut sarjan auringonkukat.Kukkatarhurit kukkakimput